Amsterdam, Bryssel, Brighton?

Denna helg är det långhelg och jag, Coralie och Marion har bestämt att vi ville åka någonstans. Det har varit mycket prat om vart vi skall åka. Först skulle vi till Amsterdam men alla hotell var fullbokade så då pratade vi om Bryssel istället. Sen blev det bestämt att vi skulle till Brighton men vi var för sena med att boka färjan så priserna gick upp... Så nu är vi tillbaka på Amsterdam igen. Dock är alla hotellen fortfarande fullbokade, men planen är att vi skall åka dit ändå och se om vi hittar något. Önska oss lycka till ;) Det känns som om den här helgen kan sluta lite hur som helst...

fredag 29 oktober

I morse hade vi avskedsfrukost för Charlotte. (Och när jag säger frukost så menar jag naturligtvis fransk frukost med croissant, nutella, något wienerbröds liknande bakverk med chokladbitar, chokladkaka, chokladkex och godis.) Charlotte som jobbar sin sista dag här i dag skall istället flytta till Paris och jobba med marknadsföring för Coca Cola. Jag tycker det verkar jättespännande. Hon berättade även att alla inom företaget får så mycket gratis Coca Cola som de vill. Det känns nästa lite farligt. Lätt att bli beroende :p

 

I går kväll kom min roomate åter igen hem med något att visa upp. Denna gång var det dock inte gamla mynt utan ett någon slags stora fåglar som han hade varit ute och jagat i skogen. Han sa att han skulle tillaga dem och att jag kunde få smaka men jag är lite skeptisk till det. Jag gillar inte att se maten jag skall äta med fjädrar, huvud och ben. Jag lever hellre med tron att köttfärs och kycklingfiléer växer på träd i Icas trädgård.

 

Nu är det snart dags för lunch och i dag skall jag och Jaques, en kollega i mitt team, gå och testa företagets gym. Man har ju som sagt långa lunchraster här så det är inget problem att hinna med ett träningspass och jag känner verkligen att jag måste börja träna igen. I Sverige tränade jag ganska mycket men nu har jag tappat all kondition. Jag jobbar på fjärde våningen och det är knappt att jag orkar gå upp för trapporna utan att bli andfådd. Men nu skall det förhoppningsvis bli ändring på det.


Välja?

Nu när det börjar bli kallt är jag sugen på att köpa ett par mysiga tofflor. Men jag vet inte riktigt vilka jag vill ha. De är alla så söta och ser så varma och mysiga ut men jag behöver ju inte mer än ett par så jag måste försöka välja...

Jag tror nästan det lutar åt par nummer tre, eller kanske fyra... aja jag får fundera mer på det senare. Nu är det dags att bege sig downtown för en drink, eller kanske två...  ;)

Nordafrikansk lunch och gamla mynt

I dag bjöd min chef alla i vårt team på lunch som tack för ett bra jobb under budgetarbetet. Vi var på en Nordafrikansk cous cous-restaurang. Det har varit en jobbig period och det har äntligen börjat lugna ner sig lite på jobbfronten. Dock är det ny månad nästa vecka och det innebär massa nya månatliga rapporter som skall göras. Därpå är dessutom måndag en röd dag i Frankrike så det blir extra mycket på att göra på tisdag. Men det problemet tar vi då. Först är det långhelg och då får man passa på att hitta på något roligt. Tanken är att vi skall resa nånstans, vi har pratat om Amsterdam, Bryssel och England men inte bestämt något än så vi får se hur det slutar.

I går kväll kom min roommate inte hem förrän klockan 4 på morgonen. Han hade tydligen varit ute med metalldetektorn och letat efter skatter hela natten. Det är en hobby han har och han faktiskt hittat en hel del saker. I går hittade han lite rostiga mynt som tydligen skall vara riktigt gamla och innan har han hittat en ring och en figur av en naken gubbe med en död anka.


Tisdag 26 oktober 2010

Pälsvästen är återfunnen! Och det är riktigt bra för nu börjar det bli kallare även här. Man kan se på träden att det börjar bli höst. Dock varierar det väldigt. Ena dagen är det sol och 10-15 grader och nästa är det strax över nollgradigt. I helgen haglade det också. Det var stora hagelkorn och det höll på i en evighet. Jag var på väg hem när det började och blev tvungen att vänta i en busskur tills det värsta var över. Det blev helt vitt pà marken och det såg nästan ut som snö.
Nya livet som roommate

Nu har jag börjat första riktiga veckan i nya lägenheten. Jag trivs jättebra och allt är fint. Dock är jag lite rädd för att skräpa ner. Hela lägenheten är fläckfri och allt glänser. I går kom jag hem och lagade mat och sen satte jag mig och tittade på ett avsnitt av Greek under tiden jag åt. Under tiden jag kollade på Greek kom min roommate och plockade bort min tallrik åt mig. Han gick in i köket och efter ett tag kom han tillbaka och gav mig choklad. När jag sedan gick in i köket för att diska kastrullerna så var allt redan gjort. Han hade diskat och plockat undan allt åt mig och även lagt in det som blev över av min mat i kylen. Här gäller det att vara riktigt snabb om man vill kunna städa efter sig själv. Det känns lite konstigt, nästan som att bo i ett Hotel där städning och en chokladbit ingår :p haha. I dag skall jag försöka vara snabbare med att ta bort mina saker efter maten så att han inte känner att han behöver städa efter mig varje dag.

Nu har jag flyttat!

Söndag morgon (läs eftermiddag) och dags för uppdatering efter en frukost bestående av nachos med smält ost och salsasås ute i solen på balkongen.

 

I går flyttade jag in i min nya drömlägenhet och jag verkligen ÄLSKAR den här lägenheten! Lägenheten är en 4:a i ett nybyggt hus som ligger ca 10 minuters gångväg från centrum. Jag delar lägenheten med en fransk kille som heter Jeremy. Jag har aldrig haft någon roommate innan men det är vanligt att man delar lägenhet här och Jeremy verkar jättesnäll så jag tror det kommer att gå bra. Och jag har äntligen internet hemma! Det har verkligen varit jobbigt att vara utan internet hemma i två månader men nu blir det till att ta igen all förlorad internet-tid. Jag tror jag skall börja med att gå igenom alla klädsajter och se om jag hittar något roligt att köpa :)

Här är lite bilder från min gamla och min nya lägenhet. Lite skillnad :p

     

     

Nä nu är det dags att ta tag i mig själv och göra något vettigt. Jag tror jag skall se om Coralie och de andra behöver hjälp att städa upp efter gårdagens husfest.Och så ska jag försöka leta rätt på min pälsväst som försvann. Den var senast sedd på denna kille.Det är tur att jag har min kamera så jag kan gå tillbaka och se vad som hände och spåra vart saker och ting tog vägen :P

2010-10-22

I dag fick jag höra om hur lönen här påverkas av arbetstiden här av. En tjej som sitter i samma kontorslandskap som mig kom sent till jobbet i morse och för det kommer hon få avdrag på sin lön. De har tydligen ett system här som fungerar så att alla som kommer efter klockan 09.10 på morgonen får avdrag på lönen i proportion till tiden mellan klockan 09.10 och tiden då de anländer. Det spelar ingen roll om man istället jobbar över på eftermiddagen för det räknas inte. Så man kan alltså jobba 50 timmar övertid en månad och inte få ett öre för det, men kommer man 15 min för sent så blir det avdrag direkt. Jag vet dessutom att tjejen ifråga som råkade ut för detta i dag ofta jobbar över så jag tycker att det verkar lite orättvist.

 

Jag fick höra att den eviga strejken inte enbart gäller tågen utan nu strejkar tydligen även bensinstationerna. Jag undrar hur det fungerar med tanke på att folk är väldigt beroende av bensin. Eftersom Lille ligger så nära gränsen till Belgien så kan folk här åka dit och tanka men jag undrar hur de gör i resten av frankrike?

 

Jag googlade om strejken och såg att GP hade skrivit om strejken. Tydligen var bränslebristen så illa att Franska poliser var tvugna att skickas till för att öppna bensinstationer och få bort demonstranterna så att folk skulle kunna få tag på bränsle. (http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.472265-fortsatta-strejker-i-frankrike)

 

Jag förstår inte hur fransmännen står ut med dessa ständiga strejker...men jag antar väl att de har vant sig. Nästa vecka skall beslutet om pensionsåldern kungöras och jag hoppas att de äntligen kommer sluta strejka då. Dock är jag rädd att beslutet inte kommer bli det folk vill och då vet jag inte vad de hittar på.


Övernattning på jobbet??

Okej, jag vet att det kanske börjar bli lite tjatigt med allt tjafs om strejken men det är faktiskt ett problem. För cirka 10 minuter sedan kom en av mina kollegor och berättade nyheten att i dag har de även ställt in tunnelbanan. Det var ju trevligt. Hur skall jag nu kunna ta mig från Roubaix till Lille? Det är för långt för att åka taxi. Det skulle bli alldeles för dyrt så det är uteslutet. Just nu vet jag inte riktigt hur jag skall lösa det här. Kanske blir det övernattning på jobbet? Det här var verkligen inte rätt dag för detta när jag har så mycket at packa och fixa med hemma... Suck
Nedräkning

D minus 4 dagar. Inte långt kvar nu....

... innan dess gäller det bara att få tag på lite fler IKEA-påsar... och så kan det ju kanske vara en bra idé att börja packa också...

Men inte ikväll för ikväll blir det till att gå ut på stan och hitta på något kul med Coralie och Eliette. Packning och påsletande får vänta till en annan kväll!

Sverige som förebild?

Nu har strejken pågått i en vecka. Tidigare har det bara varit strejk någon enstaka dag här och där. I dag var det dessutom folk som satt på spåren så att inte ens de belgiska tågen kunde komma fram så då fick vi ta tunnelbanan istället. Det är tur att det finns en tunnelbana annars hade det varit omöjligt att ta sig till jobbet i dag. Dock tar tunnelbanan mer än dubbelt så lång tid som tåget plus att vi fick betala extra då våra månadskort endast gäller på tågen. Hade det varit i Sverige så hade alla krävt att få pengarna tillbaka men här förväntas man betala för något som man sedan inte kan lita på att man kommer att kunna använda.

Visst klagar man och är irriterad när bussen är 10 min sen i Sverige, men faktum är att offentliga transportmedel fungerar väldigt bra i Sverige jämfört med många andra länder. Och det är inte bara offentliga transportmedel som fungerar bättre utan även allt som gäller bank, post, försäkringar osv. fungerar mycket bättre i Sverige. Frankrike verkar ha aningen föråldrade och långsamma system vad gäller allt sånt. Faktum är dessutom att man i Frankrike verkar se upp till Svenska politiker (!?).

Jag har hört från många olika håll om att de pratas mycket om hur bra Sveriges regering fungerar. De har tv-program där de visar Sverige som en förebild och säger att politikerna i Sverige inte spenderar pengar på några onödiga saker utan lever som vanliga människor bland resten av folket och de visar hur bra allt är i Sverige. Jag vet inte riktigt varför de har valt att skönmåla Sverige och beskriva landet som en förebild men det känns som om de överdriver en hel del. Alla jag pratar med verkar tro att svenska politiker och det svenska systemet är helt perfekt och felfritt, vilket jag inte kan tänka mig att något lands system är. Men det är lite roligt när folk kommer och berättar för mig hur saker och ting fungerar i Sverige och om hur vi är ett rikt land utan några problem. Jag kan dock inte riktigt hålla med dem fullt ut.


Party the La Redoute way

Först när bussen släppte av oss var vi lite fundersamma då vi var i ett gammalt förfallet industriomràde.Vi följde efter folkmassan mot en stor byggnad och möttes av demonstranter som inte tyckte att vi skulle ha någon fest. Det var en lite annorlunda känsla att försöka ta sig förbi alla demonstranter för att komma fram. Demonstranter brukar inte vanligtvis utgöra något problem på de fester jag är van att var på, men här i Frankrike så verkar de ta vara på alla tillfällen som ges för att strejka eller demonstrera. Och på tal om strejk så har tågstrejken pågått sen i tisdags. Varje dag hoppas man på att det skall vara sista dagen men så kommer det ny information om att de lägger till ytterliggare en dag till och en dag till. I morse hade de dessutom låst alla dörrar utan en på baksidan av tågstationen så jag höll på att nästan inte komma in och missa tåget när jag sprang runt den stora byggnaden och rykte i alla dörrar.

 

Men nog om strejken och tillbaka till festen! Festen var riktigt lyckad. Den var välplanerad och välorganiserad. Det hade massa folk som sprang runt och serverade plockmat, underhållning och bra musik. De hade även ett ställe där man kunde låna maskeradkläder och ta kort som de sedan framkallade åt en på plats. Det var en lyckad kväll och riktigt bra anordnad fest av La Redoute. Och jag behövde inte oroa mig för att gå runt i Roubaix och ta tunnelbanan hem heller då vi hittade en snäll kollega som kunde skjutsade oss hem.


         Partytime!

Nu är det bara 20 minuter kvar till bussen kommer och hämtar oss för den stora företagsfesten som La Redoute har anordnat. Snart skall vi få veta vad alla hemligheter om festen har handlat om. Jag har fått se bilder från när de har jobbat med förberedelserna inför festen. Dock verkar lokalen (förhoppningsvis) ha varit långt ifrån färdig då bilderna togs så det får bli till att vänta och se.

Det som oroar mig mest är att man efter festen blir tvungen att ta tunnelbanan från Roubaix till Lille. Man vet ju att det inte är bästa området att vandra runt i på nätterna...Dress code?

  

(kläder från www.laredoute.se)


Innan jag kom till Frankrike var jag riktigt nervös över vad de skulle ha för dress code på La Redoute. Det är svårt när man inte vet vad man förväntas ha på sig för man vill ju passa in i företaget. När jag kom hit blev jag dock lättad över att det verkade vara en ganska fri dress code och att alla inte gick runt i skjorta och kavajbyxor hela dagarna. Efter några dagar hade jag sett folk som var klädda i både shorts och huvtröjor så då tänkte jag att de har en väldigt avslappnad dress code och att jag inte behöver oroa mig. I dag efter att ha sett en tjej på kontoret gå runt i gråa joggingbyxor har jag kommit fram till att det antagligen inte existerar någon dress code överhuvudtaget...Shopping

Mitt nya master card var naturligtvis tvunget att testas och det finns inget bättre sätt att göra det på än att shoppa kläder :)


Euralille köpcentrum

 

 


Riktigt snygga sneakers men jag vet dock inte hur bra det skulle passa på att gå med dem på finansavdelningen på jobbet. När jag såg dem tänkte jag med än gång på hur snygga de skulle vara att ha att dansa i och saknade dansen. Jag måste ta tag i mig själv och hitta något ställe att ta dansklasser här.

 

 
Gillar verkligen denna jacka, men den var lite dyr så jag får fundera på det…

 

 
Två outfits till jag gillar.

 
Och här kommer lite exempel på saker som jag faktisk HAR köpt också.

Först mina underbara vinterstövlar från Bershka. De är pälsfordrade så att jag skall slippa frysa i vinter.

 

Två par skor till som jag har köpt här nere. Alla som känner mig vet ju att jag är i stort behov av fler skor ;)

 

(fusk-) Skinnjacka från Stradivarius. Ett riktigt fynd den kostade bara 19.95€.

 

Hatt från Reserve Naturelle i Dijon.

 

 Halsband och väska från New Look.

Strejk

Idag var det dags för strejk - igen. Det är fjärde gången som det är strejk sen jag kom hit. De verkar gilla det här med att strejka. Det gör dock inte jag. Strejken innebär att tågen inte går som de ska och eftersom jag åker just tåg till och från jobbet så innebär det problem. Som tur är kommer några av tågen från Belgien och de har inte strejk så det går att ta sig till och från jobbet. Dock går inte dessa tågen när jag vanligtvis åker till jobbet utan jag blir tvungen att gå hemifrån en halvtimme tidigare. Så nu sitter jag här och väntar på att mina kollegor som åker bil ska anlända...

Helg

Helgen i korthet: afterwork, shopping, födelsedagsfirande, söndagsfika, sol och 22 grader varmt!

  


I fredags blev det sent på jobbet. Vi var inte klara förrän kvart över åtta och jag var hemma först vid nio och då var jag så trött att jag lätt hade kunnat somna. Dock blev det ingen sömn utan en after work på stan istället.

På lördagen blev det först en shoppingtur på stan och sen var det dags att fira Marion som har fyllt år. Vi började med att äta lite mat på en restaurang och gick sedan vidare på stan.

På söndagen blev det sovmorgon och sen en fika med några utbytesstudenter.  Vi var på ett ställe som heter Odeon som ligger ganska långt bort. Det tog ett tag att gå dit men de har världens godaste milkshakes så det var det värt.


Hemlig fest den 14 oktober

Det är mycket hemligheter här på jobbet just nu. Den 14 oktober kommer det att anordnas någon slags fest för alla anställda. De har gjort massa reklam för evenemanget. Bland annat har de fotograferat anställda från olika avdelningar i färgglada accessoarer för att göra stora affisher som nu sitter överallt i byggnaden. Vi har även fått brev hem och email med reklam för festen och en dag efter lunch hade alla fått var sin post-it med texten "reservera kvällen den 14e oktober". Dock är det ingen som faktiskt vet vad det är som kommer att hända kvällen den 14. Det hela har varit väldigt hemligt. Det enda vi vet är att vi kommer att bli upphämtade från jobbet av några bussar. Det skall bli spännande att se vad det är de har hittat på...Fransk lunch

I dag tog jag en långlunch a.k.a en fransk lunch. Jag och några andra från jobbet åkte till ett ställe där de säljer märkeskläder billigt. (Ungefär som Freeport eller Lager 157) Lunchen blev totalt två timmar lång och det tyckte jag kändes som en väldigt lång lunch men det tyckte inte de andra var något konstigt. Standard är att alla brukar vara tillbaka från lunchen runt tvåtiden så då har man ganska god marginal till att både hinna äta och göra lite av varje.
 
Efter jobbet gick jag till banken och hämtade ut mitt mastercard. Det tog bara 36 dagar att lyckas få ett franskt bankomatkort så det tycker jag var riktigt bra jobbat av det franska banksystemet. Men men nu har jag det i alla fall. Känns bra att kunna komma åt mina pengar måste jag säga.
 
Förutom att ta lång lunch och hämta mitt bankomatkort så har jag även sagt upp kontraktet på lägenheten idag. Nu är det bestämt, jag skall flytta! Och det ser jag fram emot :)
 
Tänkte lägga upp lite bilder på saker som jag ser varje dag när jag går till och från jobbet. Några är från Lille och några är från Roubaix. Det är en skön kontrast.


 

 

 


Work

Seminariet var väldigt intressant men det var ett fullspäckat schema och riktigt mycket information att ta in. Jag fick höra allt om koncernen, framtider, strategier och hur alla de olika delarna i företaget fungerar. De berâttade om allt från hur de tar fram nya kollektioner till hur de olika webbplattformarna fungerar till hur de finansiella rapporterna fungerar till hur sorteringen sker på fabrikerna. De berättade mycket om Redcats framtid och det lät riktigt spännande. Jag tänker inte berätta om planerna förrän de är genomförda men jag kan redan nu berätta att Ellos har introducerats på den franska marknaden. Förra onsdagen startades siten ellos.fr och beställningarna rullar redan in.


På seminariet var det folk från flera av de olika länderna. Bland annat några greker som alltid frågade om de kunde äta upp allas rester om det var något över efter maten och även en tjej från Sverige. Först blev jag helt ställd när hon kom fram till mig och pratade svenska. Jag är ju inte riktigt van vid det här nere. Det tog ett tag innan jag hade ställt om mig till svenska igen men det var kul att kunna få prata sitt eget språk för omväxlingsskull.


En liten rolig detalj som jag fick höra under dagen var angående returer. Sverige är tydligen det enda landet i koncernen som förutom kryssrutor även har tomma rader där kunden kan skriva anledningen till returen. Denna information används inte av koncernen men de anser ändå att kundernas åsikter bör läsas och därför har de tre stycken anställda som enbart jobbar med att översätta och läsa kommentarer från kunder i Sverige. Kille som berättade detta för oss förstod inte varför svenska kunder skulle envisas med att skriva långa berättelser som bara kostar att översätta medan andra länder bara kryssar i rutor.


Som kund har man ju aldrig tänkt på det på det viset. Man tänker att man är en lat och dålig kund om man inte orkar fylla i deras formulär och man känner sig riktigt duktig och hjälpsam när man tar sig tid att göra det. Inte tror man att man skapar problem och merkostnader...


Vi avslutade seminariet med att gå en rundvandring på La Martinoire. Det är en stor industrilokal där de sorterar och packar varorna innan de skickas till kunderna.


 
   

 

 


RSS 2.0